Stelvio for life

Zes ton voor kankerbehandeling op maat

Deelnemers 7e Stelvio for Life trotseren sneeuwstorm op Italiaanse berg

De zevende editie van de uitdagende wieler- en looptocht Stelvio for Life in het Italiaanse Bormio heeft het eerste weekend van september maar liefst zes ton opgebracht. De opbrengst van de beklimming van de Passo dello Stelvio, dit jaar door extreme weersomstandigheden zwaarder dan ooit tevoren, komt voor de volle honderd procent ten goede aan het baanbrekende kankeronderzoek van het Center for Personalized Cancer Treatment, het CPCT. Het CPCT streeft ernaar iedere kankerpatiënt een behandeling op maat te bieden.

In de vroege ochtend van zaterdag 1 september hielden de bijna vierhonderd met name Nederlandse wandelaars, hardlopers en fietsers in het Italiaanse dorpje Bormio hun adem in. Door de extreme weersomstandigheden – zware wind, regen en sneeuw – dreigde de zevende editie van de Stelvio for Life niet door te gaan. De opluchting was dan ook groot toen uiteindelijk toch het startschot viel, waarna zij extra gemotiveerd aan de barre tocht naar boven konden beginnen.

De deelnemers overbrugden niet alleen in 21 kilometer een hoogteverschil van maar liefst 1533 meter, maar bedwongen ook nog eens veertig uitdagende haardspeldbochten. In combinatie met de extreme weersomstandigheden zal deze editie van de Stelvio for Life dan ook de boeken ingaan als de zwaarste ooit.

Wat iedere deelnemer kracht en energie gaf om door te gaan – en zich vaak meteen na afloop aan te melden voor de editie van volgend jaar – is het fantastische doel dat zij met hun prestatie steunen. Organisator is Stichting Barcode for Life. Deze stichting zet zich al jaren in voor het baanbrekende onderzoek van het CPCT, waarin alle grote Nederlandse kankercentra samenwerken.

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer honderdduizend mensen kanker. En hoewel de vijfjaarsoverleving gemiddeld 64% is, is het nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in ons land. Het CPCT streeft ernaar iedere patiënt met kanker een behandeling op maat te geven, met meer kans op succes dan bij een standaardbehandeling, met minder bijwerkingen en een grotere overlevingskans.

Met de huidige technologie kunnen zij aan de hand van DNA-analyse voorspellen hoe verschillende typen kanker zich ontwikkelen en welke DNA-veranderingen kanker veroorzaken. Met deze informatie kan het beste medicijn ingezet worden. Dit is een belangrijke en bijzondere stap voorwaarts in de strijd tegen kanker.

Om dit geïndividualiseerde kankeronderzoek financieel te steunen, organiseert Stichting Barcode for Life jaarlijks drie grote evenementen. Op 8 maart 2019 staat theatervoorstelling Theater for Life op het programma, op 20 april de Car Challenge for Life, een rallytocht door Nederland, en volgend jaar op 31 augustus wederom het sportevenement Stelvio for Life.

Meer lezen over Stichting Barcode for Life, het CPCT, Stelvio for Life? Het onderzoek steunen of zelf deelnemen aan een van de events? Kijk op www.barcodeforlife.nl en www.stelvioforlife.nl.
——————————————————————————————————————————————Noot voor de redactie: voor meer info, het aanvragen van interviews en/of foto’s: Jeanine van der Veen (jeanine.vanderveen@cire-facilitygroup.com), Peter Kuijper (peterkuijper@mindandhealth.nl) of Jacqueline Evelaar (jacqueline@evelaar.com).